Internationale Dag van het Kind
Land / gebied: Internationaal
De 'Internationale Dag van het Kind' (Kinderdag) is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden. Deze dag is van oudsher bekend als de 'Internationale Dag ter Bescherming van Kinderen' (International Day for Protection of Children). Op deze dag geven ouders hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

In 1954 sprak de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een universele kinderdag (Universal Children's Day) te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden. Deze is bekend als de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en is op 20 november.

De eerste moderne staat die een 'Dag van het Kind' invoerde was Turkije in 1920. Deze wordt nog steeds jaarlijks gevierd op 23 april, zie: Çocuk Bayramı.

In veel voormalige socialistische / communistische landen - zoals Polen, Roemenië, Rusland en Tsjechië - en in landen als India, China, Duitsland en Nederland wordt de 'Internationale Dag van het Kind' op 1 juni en de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' op 20 november gevierd. Er zijn echter landen die andere data aanhouden.

Veel landen hebben een (ook) eigen dag waarop het kind centraal staat:
  • Thailand (Wan Dek): 2e zaterdag van januari