Kom in de Kas
Land / gebied: Nederland
Nederland Elk eerste weekend van april openen ruim tweehonderd gastvrije groente-, bloemen- en potplantenkwekers, verspreid over heel Nederland, de deuren van de kassen. Ze laten vol trots zien wat voor mooie producten ze telen en hoe ze dit doen.

Zie bijvoorbeeld hoe er automatisch bewaterd wordt of hoe er exotische bloemen kunnen groeien in het koude Nederland. Het zijn leuke en ook zeker leerzame dagen voor jong en oud.

'Kom in de Kas' is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw, waar jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers op af komen en bedoeld is om mensen een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw te geven.

De glastuinbouw is een van de meest duurzame en innovatieve sectoren van Nederland. De automatisering, robotisering en technologie, het uitgangsmateriaal en de bijbehorende kennis die voor en door de Nederlandse tuinbouwproductiebedrijven zijn ontwikkeld, zijn wereldwijd toonaangevend en een belangrijk exportproduct op zich. Nederland is nummer twee van groentezaadexporteurs. In de gehele glastuinbouwsector, van productie, toeleveranciers, tot aan veilingen en handel zijn 250.000 mensen werkzaam.

Geschiedenis 'Kom in de Kas'
Tijdens de Floriade in Rotterdam (1960) waren consumenten enthousiast over een presentatie van de groenteteelt. In de tuinbouw vroeg men zich af of je mensen niet eens in echte kassen moest laten kijken. Halverwege de jaren '60 werden open dagen georganiseerd bij de opening van nieuwe glastuinbouwgebieden in het Westland. Het succes daarvan leidde in 1972 tot een open dag bij de opening van het tuinbouwgebied Sion (Rijswijk). In 1977 werd voor het eerst de naam 'Kom in de Kas' gebruikt.

Een feestdag in Nederland.