Nationale Dag
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel
Bhutan De 'Nationale Dag' van Bhutan valt ieder jaar op 17 december en herinnert aan het begin van de monarchie van het land. In 1907 werd op deze dag de eerste koning van Bhutan - de Druk Gyalpo - gekroond.

De Bhutaanse monarchie bestaat sinds 1907. Bhutan is nooit gekoloniseerd geweest, maar vanuit de behoefte aan een centrale leider werd onder toenemende Britse druk vanuit India op 17 december 1907 gouverneur van het district Tongsa, Ugyen Wangchuk, tot koning verkozen.

Daarvoor heersten boeddhistische lama's. Bhutan kwam in de 7e eeuw in de boeddhistische invloedssfeer vanuit Tibet.

Koning Ugyen Wangchuk stierf in 1926 en werd opgevolgd door diens zoon Jigme Wangchuk die regeerde tot 1952. De regeertijd van de eerste twee koningen werd gekenmerkt door politieke stabiliteit en economische vooruitgang.

Een feestdag in Bhutan.