dinsdag 22 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Om Touk (Waterfestival)
Datum:
30 oktober t/m 2 november 2020
18 t/m 20 november 2021

Om Touk (Waterfestival)

Datum: vrijdag 30 oktober t/m maandag 2 november 2020
Land / gebied: Cambodja
Cambodja Ook: Bonn Om Touk. Meestal de volle maan in november. Het 'Waterfestival' is een van de populairste feestdagen in Cambodja en markeert een natuurlijk fenomeen: het veranderen van de stroomrichting van de Tonlé Saprivier.

Tijdens de droge tijd vloeit water het meer uit via de Tonlé Saprivier in de Mekong. Tijdens de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sapmeer instroomt. Als de waterstroom van meer-in verandert naar meer-uit, hangen vele dorpen langs de rivier grote netten in de rivier om zo de vis te vangen die letterlijk het meer uitstroomt.

Veel mensen van overal uit de provincies in heel Cambodja komen dan ook naar de rivier om vis te vangen en te verwerken in vissaus en tot gefermenteerde vis. Een populaire gerecht tijdens 'Bonn Om Touk' is 'Ak Ambok', gemaakt van rijst, banaan en kokosnoot.

Om Touk (Waterfestival)
Er worden zeil- en roeiwedstrijden op de rivier gehouden. 's Avonds worden allerlei versierde boten tijdens een ceremonie (Bandaet Pratip) het water ingelaten. De rivier is bedekt met duizenden boten die elk op hun beurt een ministerie of overheidsinstelling vertegenwoordigen en zijn verlicht met flitsende lampen. 's Nachts wordt de maan begroet tijdens de 'Sampeah Preah Khae' ceremonie.

Een feestdag in Cambodja.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten