Onafhankelijkheidsdag Polen
Land / gebied: Polen
Soort: Nationale feestdag
Polen Nationale feestdag. Święto Niepodległości (Onafhankelijkheidsfeest). Jaarlijks op 11 november. Gevierd wordt dat na de Eerste Wereldoorlog Polen zijn territoria van Pruisen, Oostenrijk en de Sovjet-Unie terugkreeg. Herstel van de Tweede Poolse Republiek (1918-1939).

Sinds de Poolse Delingen (1795) had Polen effectief opgehouden te bestaan als onafhankelijke staat en was het grondgebied verdeeld tussen Oostenrijk-Hongarije, Pruisen en Rusland. Toen Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog uiteen viel, Duitsland zware verliezen leed en Rusland in een burgeroorlog lag tussen tsaristen en communisten, greep Józef Piłsudski zijn kans en verklaarde Polen op 11 november 1918 onafhankelijk.

In 1937 werd het 'Feest van de Onafhankelijkheid' ingesteld als een officiële nationale feestdag. Het werd twee keer gevierd voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het werd niet gevierd in de communistische tijd, alhoewel er door sommige mensen informeel bij stil werd gestaan. Pas in 1989 werd deze feestdag officieel hersteld en wordt sindsdien elk jaar op 11 november gevierd.

De 'Onafhankelijkheidsdag' is een officiële vrije dag voor veel Polen. Het wordt op grote schaal gevierd met toespraken, ceremonies, parades, concerten en vuurwerkshows. De belangrijkste militaire parade wordt gehouden op het Piłsudski-plein in de hoofdstad Warschau. Er wordt ook een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat.

Een feestdag in Europese Unie, Polen.