zondag 20 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Thaipusam
Datum:
28 januari 2021
18 januari 2022

Thaipusam

Datum: donderdag 28 januari 2021
Land / gebied: Wereld (Tamils)
Soort: Processie, Bedevaart
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Thaipusam (ook: Thaipoosam) is een hindoeïstisch feest dat voornamelijk door Tamils wordt gevierd tijdens de volle maan van de Tamil-maand Thai (januari/februari).

Thaipusam
Het is gebruikelijk om de weken voor 'Thaipusam' te bidden en te vasten. Op de feestdag zelf wordt er een processie / bedevaart gehouden waarbij een fysiek belastend object ('kavadi' / 'cavadee') wordt gedragen. Toegewijde gelovigen laten hun lichaam doorboren met naalden en prikkers. In trance en als boetedoening lopen ze mee in de processie. De 'kavadi' bestaat uit een met bloemen versierd soort juk met een pot melk aan beide uiteinden. In de tempel wordt de melk voor de godheid geplaatst.

Ook worden er met bloemen en pauwenveren versierde draagbaren naar de tempel gedragen.

Thaipusam
'Thaipusam' wordt gevierd in landen met een grote Tamil-gemeenschap, zoals India, Sri Lanka, Indonesië, Suriname en Maleisië. Op Mauritius is het zelfs een officiële feestdag.

Een feestdag in Maleisië, Mauritius.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten