Vogalonga (Roeiwedstrijd Venetië)
Land / gebied: Italië (Venetië)
Soort: Sportwedstrijd
Italië Vogalonga di Venezia. De Vogalonga is een 32 kilometer lange roeiwedstrijd die sinds 1974 op Pinksterzondag wordt gehouden in Venetië. De roeiwedstrijd over het Canal Grande is een protest tegen de vele vervuilende motorvaartuigen die de lagunestad dagelijks teisteren.

Aan de roei-regatta nemen zo'n 1500 roeiboten deel met ca. 4000 roeiers. De plezierroeiers en activisten willen met de Vogalonga de aandacht vestigen op de problemen van Venetië.

Los van dat nobele motief: je kijkt je ogen uit, want Venetië ziet er fantastisch uit tijdens de Vogalonga. De kanalen zijn vol boten en bootjes met uitbundig geklede Venetianen. De enthousiaste kreten en het geklots van de roeispanen echoën tegen de gevels van de palazzi. Het is een lust voor oog en oor en bijna mooier dan het Venetiaanse carnaval.

Vogalonga (Roeiwedstrijd Venetië)Elk type roeiboot kan meedoen. De grootte van de boot of het aantal roeiers (variërend van twee tot dertig) maakt niet uit. Staand (als een gondelier) of zittend, als het maar met enkel spierkracht gebeurt. Meedoen is belangrijker dan winnen!

De start is in de vroege ochtend voor het San Marcoplein. Eerst maken de boten een rondje langs de eilanden van de lagune. Bij de wijk Cannaregio varen de boten het centrum weer binnen. De aankomst is bij Punta della Dogana, tegen de achtergrond van de Basilica della Madonna della Salute.

Een sportwedstrijd in Italië.