zondag 1 augustus 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Wereld Hemofilie Dag
Datum:
jaarlijks op 17 april

Wereld Hemofilie Dag

Datum: zondag 17 april 2022
Land / gebied: Wereld
World Hemophilia DaySinds 1989 is het op 17 april 'Werelddag Hemofilie' (World Hemophilia Day) om ieder jaar extra aandacht te vestigen op de zeldzame bloedstollingsstoornis en andere bloedingsstoornissen.

De 'Wereld Hemofilie Dag' is een initiatief van de World Federation of Hemophilia (WFH). De datum is ter ere de geboortedag van de stichter van de organisatie, Frank Schnabel, een Canadees zakenman met hemofilie.

Hemofilie is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Het bloed kan niet goed stollen omdat een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Bij hemofilie blijft de patiënt bij een verwonding of inwendige bloeding langer bloeden dan mensen zonder hemofilie, ook bij een relatief klein ongeval zoals een sneetje of een bloedneus.

Er zijn twee typen hemofilie. Bij hemofilie A heeft de patiënt onvoldoende factor VIII, bij hemofilie B is er te weinig factor IX. Een tekort van een van de andere stollingsfactoren heet niet hemofilie maar is een ander stollingsprobleem. Hemofilie is een tamelijk zeldzame ziekte, en komt ongeveer één op de tienduizend keer voor.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten