Wereld Hemofilie Dag
Land / gebied: Wereld
World Hemophilia DaySinds 1989 is het op 17 april 'Werelddag Hemofilie' (World Hemophilia Day) om ieder jaar extra aandacht te vestigen op de zeldzame bloedstollingsstoornis en andere bloedingsstoornissen.

De 'Wereld Hemofilie Dag' is een initiatief van de World Federation of Hemophilia (WFH). De datum is ter ere de geboortedag van de stichter van de organisatie, Frank Schnabel, een Canadees zakenman met hemofilie.

Hemofilie is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Het bloed kan niet goed stollen omdat een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Bij hemofilie blijft de patiënt bij een verwonding of inwendige bloeding langer bloeden dan mensen zonder hemofilie, ook bij een relatief klein ongeval zoals een sneetje of een bloedneus.

Er zijn twee typen hemofilie. Bij hemofilie A heeft de patiënt onvoldoende factor VIII, bij hemofilie B is er te weinig factor IX. Een tekort van een van de andere stollingsfactoren heet niet hemofilie maar is een ander stollingsprobleem. Hemofilie is een tamelijk zeldzame ziekte, en komt ongeveer één op de tienduizend keer voor.