De raaf en de vos

Meester raaf zat in een eikenboom.
Kost u wel dit brokje kaas!"
Beschaamd verborg de raaf zich in de eikentakken
En kraste toen wat laat: "Mij zul je niet meer pakken!"
*   *   *
Samenvatting
De fabel van Jean de la Fontaine over de ijdele raaf en slijmbal vos. Een vos speelt in op de ijdelheid van een raaf en veleidt hem om een lied te zingen. De raaf doet dit en laat het stukje kaas uit zijn snavel vallen. De vos heeft wat hij wilde en gaat vrolijk verder.
Toelichting
Deze fabel van Jean de La Fontaine is gebaseerd op De vos en de raaf van Aesopus. Een eigentijdse versie is van Hans Teeuwen: Kiekerjan.
Jean de La Fontaine (8 juli 1621 - 13 april 1695) was een Frans schrijver en werd geboren in Château-Thierry in Champagne. Hij was een tijdlang houtvester. Zijn bekendste werken zijn zijn fabels. Hiervoor haalde hij veel inspiratie uit de klassieke oudheid, zoals Aesopus en Horatius.
Een van zijn bekendste fabels is "La cigale et la fourmi" (De krekel en de mier) waarin een kunstzinnige krekel de hele zomer een werkende mier vermaakt met zijn gezang, waarna de mier te beroerd is om de zanger hiervoor te belonen. Hoewel La Fontaine met dit verhaal op een ironische manier de geringe waardering voor kunstenaars wilde aanklagen, werd het verhaal in later tijden meestal gebruikt als illustratie van het idee 'wie niet werkt, zal ook niet eten'.
Hij werd in 1683 lid van de Académie Française. Hij stierf in Parijs en werd begraven op de Père Lachaise begraafplaats.
http://www.lafontaine.net/ (De Fabels van Jean de La Fontaine, Fabel 2, Boek 1).