De wraak van de indiaanse jongen

Lang geleden is Paira Oendepo ook in de Para, een andere streek in Suriname, verschenen. Hij noemde zich toen Onone en had zijn vrouw en zijn zoontje bij zich. Op een keer kwam hij van zijn rooftochten thuis met een indiaanse jongen die hij in een van de dorpen had gevangen. Dat was leuk voor de kleine Onone, dacht grote Onone, zo'n indiaans speelkameraadje.
Alles ging goed tot de dag dat Onone weer op indianen ging jagen. Zijn vrouw zette alvast de grote pot op het vuur waarin het indianenvlees werd gekookt, en besloot daarna een uurtje te rusten.
De indiaanse jongen moest op de kleine Onone passen.
Die jongen echter had al die tijd op wraak gezonnen en aarzelde niet: hij wierp de kleine Onone in de kookpot en vluchtte het bos in.
Toen Onone terugkwam van de jacht en het indianenvlees in de pot wilde doen, zag hij wat er gebeurd was. Hij floot zijn bloedhonden en zette ze op het spoor van de kleine Roodhuid. Die was evenwel spoorloos verdwenen.
Onone en zijn vrouw waren zo verdrietig over het verlies van hun zoontje, dat zij het land verlieten.
*   *   *
Samenvatting
Een Surinaams indianenverhaal over Paira Oendepo. Paira Oendepo neemt een indiaanse jongen mee als speelkameraadje voor zijn eigen zoontje. Wanneer Paira Oendepo weer op jacht is om op indianen te jagen, neemt de indiaanse jongen wraak door de zoon van Paira Oendepo in de kookpot te stoppen.
Zie voor meer informatie het verhaal Monsters met de mond op de borst.
Deze vertelling staat in 'De menschetende Aanbidders der Zonneslang' door F. P. en A. P. Penard, Paramaribo, 1907. Paira Oendepo is misschien de Franse gouverneur Poncet de Bretigny (onder Lodewijk XIII was hij van 1644 tot 1653 gouverneur van Cayenne, het huidige Frans-Guyana). Volgens de indianen was hij een menseneter. Het opjagen van indianen door bloedhonden is welbekend in de geschiedenis en vond ook in Suriname plaats.