Kinderwens

In verhalen is het voor de mensen vaak belangrijk om kinderen te hebben. De koning heeft een zoon nodig om hem op te volgen na zijn dood. Als een oude vrouw een dochter zou hebben, kan deze haar helpen met het werk. Maar vaak lukt het niet om kinderen te krijgen en blijft het echtpaar zitten met een onvervulde kinderwens.
Deze kinderwens gaat in veel verhalen toch in vervulling, maar dan op een bijzondere manier. De vrouw moet bijvoorbeeld iets doen voordat ze zwanger kan raken. Ze moet een bloem opeten, of een kommetje rijst met één eetstokje neerzetten bij het huisaltaar. Soms doet de vrouw het op een verkeerde manier waardoor er een bijzonder kind ter wereld komt. In Solvej en de draak moet de koningin kiezen tussen een witte of een rode roos. Ze eet ze echter allebei op, met het gevolg dat haar kind een kleine draak is.
Er zijn ook verhalen waarin de wens om kinderen wordt vervuld, zonder dat de vrouw iets hoeft te doen. De wens wordt dan vaak uitgesproken in de vorm van: 'ik wens een kind, al is het een...' Deze bijzondere wens zorgt ervoor dat als de vrouw een kind ter wereld brengt, het geen normaal mensenkind is maar een ezeltje, een plantje of een kind zo klein als een erwt.
Ondanks de vreemde kinderen zijn de ouders altijd gelukkig met de zoon of dochter, omdat hun wens eindelijk in vervulling is gegaan. Het verdriet van een ouder echtpaar om het feit dat ze nooit kinderen zouden hebben, is voorbij. Een koninklijk echtpaar heeft weer vreugde in het leven, want ze hebben eindelijk een kind - al dan niet menselijk - dat hen kan opvolgen.

OP MAGISCHE WIJZE

Samengesteld door Nadine van den Boogert