De allerkleinste sprookjesfiguren

Diverse landen in en buiten Europa hebben sprookjes over kleine mensen. Deze kleine personen zijn geen dwergen, maar ze zijn zo groot als een duim of als een erwt. Het bekendste verhaal is ongetwijfeld Klein Duimpje, dat vertelt over een jongen zo groot als een duim die zijn broers redt van een reus met zevenmijlslaarzen.
Maar er zijn ook andere verhalen over kleine helden, zoals Duimedik van de gebroeders Grimm. Dit verhaal vertelt over een zeer kleine jongen die op weg naar zijn vader avonturen beleeft. Deze twee verhalen verschillen van elkaar, omdat Klein Duimpje thematisch verwant is met Hans en Grietje, terwijl Duimedik een ander soort verhaal vertelt.
Opmerkelijk is dat veel van deze kleine mensen wonderbaarlijk sterk zijn of een goed verstand hebben. Door deze eigenschappen weet de held zichzelf en soms ook nog wel anderen te redden en zo veilig thuis te komen.
Een uitzondering hierop is het verhaal Duimelijntje van Hans Christian Andersen, waarin het kleine meisje wordt geholpen om een gelukkig thuis te vinden.

VAN KLEIN NAAR GROTER

Samengesteld door Nadine van den Boogert