Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal
Land / gebied: Internationaal
Sinds 2010 vindt op 19 februari de 'Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal' plaats. Deze dag herinnert aan de geboortedag van de Britse profvoetballer Justin Fashanu, die in de jaren negentig uit de kast kwam en zijn leven uiteindelijk beëindigde met zelfmoord.

Justin Fashanu (19 februari 1961 - 2 mei 1998) was een Brits profvoetballer o.a. bij Nottingham Forest, Manchester City en Newcastle United. Tijdens een interview in 1990 kwam hij er publiekelijk voor uit dat hij homoseksueel was. Hiermee was hij de eerste profvoetballer die voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Veel van zijn vroegere collega's vielen over hem heen. Ook zijn broer sprak zijn afkeer uit. Als gevolg van de controverse die zijn ontboezeming veroorzaakte, verliet hij Nottingham Forest. Als gevolg van antihomospreekkoren verliet hij in 1994 het profvoetbal.

In 2013 onthulde de Amerikaanse speler Robbie Rogers dat hij op mannen valt en kondigde meteen het einde van zijn professionele voetbalcarrière aan.