zaterdag 18 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Proclamatiedag RMS
Datum:
jaarlijks op 25 april

Proclamatiedag RMS

Datum: maandag 25 april 2022
Land / gebied: Molukken (Molukkers)
Republiek der Zuid-Molukken Proclamatie Republiek der Zuid-Molukken. Op 25 april 1950 werd op Ambon de Republiek Maluku Selatan (RMS) uitgeroepen, waarbij de Molukken zich losmaakten van Indonesië. Deze onafhankelijkheid wordt door Indonesië niet erkend.

In die tijd kwamen veel Molukkers naar Nederland. Rond 25 april zijn in Nederland tal van bijeenkomsten en feesten, die meestal in Den Haag worden gehouden. Ook is er jaarlijks een tocht van honderden motorrijders naar de centrale herdenkingsplek in Apeldoorn.

Een herdenking op de Molukken zelf is nagenoeg onmogelijk. Om de bevolking te intimideren en te voorkomen dat men de blauw-wit-groen-rode RMS-vlag hijst, worden er extra militairen en politieagenten naar de eilanden Ambon en Ceram gestuurd.

Een feestdag in Indonesië, Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten