Internationale Ouderendag
Land / gebied: Verenigde Naties (WHO)
In haar resolutie 45/106 van 14 december 1990, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot 'Internationale Ouderendag' (International Day of Older Persons). Ook: Internationale Dag van de Ouderen.

In tegenstelling tot andere (met name oosterse) culturen waarbij soortgelijke feesten in het teken staan van respect voor de ouderdom en de gebreken die daarmee gepaard gaan, gaat het bij dit feest in de westerse wereld toch om de vitaliteit van mensen boven de 55. Openbare manifestaties zijn vaak in de vorm van beurzen waarbij tal van, al dan niet commerciële organisaties, hun aanbod tonen aan de steeds groter wordende doelgroep.

In Nederland wordt op de eerste vrijdag van oktober de Nationale Ouderendag gehouden. In België wordt de 'Nationale Ouderendag' gewoon op 1 oktober gevierd en wordt er een 'Ouderenweek' georganiseerd.