Saint Pierre Chanel
Land / gebied: Wallis en Futuna (Futuna)
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Wallis en FutunaChristendom De 'Dag van Sint Pierre Chanel' (Fête de saint Pierre Chanel) is jaarlijks op 28 april een officiële feestdag in het Franse overzeese gebiedsdeel Wallis en Futuna ter ere van Pierre Chanel, de beschermheilige van het eiland Futuna.

Pierre Chanel was een Franse katholieke missionaris en martelaar en overleed op 28 april 1841. Hij is bekend als de eerste martelaar in Oceanië en hij werd in 1954 door paus Pius XII heilig verklaard.

Saint Pierre Chanel
Pierre Chanel was vanaf 1837 missionaris op het eiland Futuna. De inlanders stond vijandig tegenover hem en de oudsten bevalen hem het eiland te verlaten. Hij gaf er geen gehoor aan, waarop de hoofdman opdracht gaf hem te vermoorden. Een van zijn aanvallers sloeg hem met een knuppel tegen de grond, waarop de anderen hem over zijn hele lichaam bewerkten met messen en bijlen. Hij verdedigde zich in het geheel niet. Een jaar na zijn gruwelijke dood bekeerde nagenoeg de hele bevolking van het eiland zich tot Christus.

Een feestdag in Wallis en Futuna.