Nag Pantsjami (I)
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme 5 Sukla Sravana. Meestal eind juli / begin augustus. Nag Pantsjami (ook Nag Panchami) wordt twee keer vlak achter elkaar gevierd: in de meeste delen van India op de vijfde dag van de lichte helft van de maand Sravana (5 Sukla Sravana). In de deelstaat Gujarat (in het westen van India) wordt dit feest ca. 14 dagen later gevierd, op de vijfde dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada (5 Krisjna Bhadrapada).

'Nag Pantsjami' is een slangenfestival ter ere van de slangengoden. Een dag van de verering van de mythische oerslang die in de onderwereld verblijft. Daarmee wordt hulde gebracht aan alle dieren. Alle schepselen worden gezien als kralen aan hetzelfde (kosmische) snoer. Ze zijn niet alleen afhankelijk van elkaars bestaan, maar maken elkaars bestaan ook mogelijk. Op deze dag wordt er gebeden voor slangen en worden ze gevoed met melk. Ook bidden vrouwen voor het welzijn van hun broers en familie.

Er zijn verschillende hindoeïstische slangengoden, maar tijdens 'Nag Pantsjami' worden deze twaalf speciaal vereerd: Ananta, Vasuki, Shesha, Padma, Kambala, Karkotaka, Ashvatara, Dhritarashtra, Shankhapala, Kaliya, Takshaka en Pingala.

Een feestdag in India.