Nationale Feestdag
Land / gebied: Oostenrijk
Soort: Nationale feestdag
Oostenrijk De 'Nationale Feestdag' (Nationalfeiertag) van Oostenrijk wordt jaarlijks op 26 oktober gevierd en markeert de neutraliteitsverklaring van 1955. Een van de belangrijkste Oostenrijkse feestdagen, waarop iedereen vrij is. Het rood-wit van de Oostenrijkse vlag is overal aanwezig, musea en overheidsgebouwen zijn (gratis) toegankelijk voor publiek.

Nationale Feestdag
Een bekende traditie op deze nationale feestdag zijn de fitness-wandelingen (Fit-Märsche). Wandeltochten die in het hele land worden georganiseerd om fitheid en gezondheid te bevorderen en meer dan 100.000 mensen op de been brengen. Ook worden er activiteiten voor fietsers en skaters georganiseerd.

Ook het Oostenrijkse leger (Das Bundesheer) geeft op deze dag acte de présence d.m.v. een militaire parade in de Wiener Ringstraße in Wenen en demonstraties in de hoofdsteden van de deelstaten van het land.

Nationale Feestdag
Het Oostenrijkse parlement heeft het land op 25 oktober 1955 - na tien jaar bezetting door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Sovjet-Unie - een permanente neutrale en soevereine status gegeven.

Op de vooravond (25 oktober) van de 'Nationalfeiertag' vindt er een klassiek concert plaats in het Wiener Konzerthaus dat door de Wiener Symphoniker - met een gastdirigent uit een ander land - wordt uitgevoerd en waarbij de president van Oostenrijk aanwezig is.

Een feestdag in Europese Unie, Oostenrijk.