Wereld Feesten Almanak


Vasten van Esther (Ta'anit Ester)
Datum:
9 maart 2017
28 februari 2018
Vasten van Esther (Ta'anit Ester)

Datum: donderdag 9 maart 2017
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Religieus (Vasten)
Religie: Jodendom
Jodendom 13 Adar. Ta'anit Ester is een vastendag ter herinnering aan de drie dagen waarop door Esther, Mordechai en de hele joodse gemeenschap gevast werd voordat Esther koning Ahasveros benaderde.

Het vasten begint bij het aanbreken van de dag en eindigt nadat 's avonds het boek Esther is gelezen. Het is een Joodse vastendag, die voorafgaat aan Poerim, het vrolijke en uitbundige lentefeest van de Joden.

Tijdens Ta'anit Ester is eten en drinken verboden. In tegenstelling tot Jom Kipoer (Grote Verzoendag) en Tisha Be'av (Treurdag om Jeruzalem) is zwemmen, zalving en het dragen van leer toegestaan​​. Zwangere en zogende vrouwen, en anderen met gezondheidsproblemen en/of -beperkingen zijn vrijgesteld van vasten. Kinderen onder de leeftijd van bar / bat mitswa (13 voor jongens, 12 voor meisjes) ​​zijn niet verplicht om te vasten.

Als men zich zwak voelt, dan kan men het vasten verbreken na zonsondergang. Sommige mensen zullen opstaan ​​voor zonsopgang en vroeg ontbijten (maar dit is alleen toegestaan ​​als je je dat van te voren hebt voorgenomen).

Als het Vasten van Esther op Sjabbat (zaterdag) valt, wordt het vervroegd naar de donderdag (11 Adar) ervoor (dit was bijvoorbeeld in 2017 het geval en zal pas weer in 2024 zo zijn). Het is namelijk verboden om te vasten op Sjabbat (met uitzondering van Jom Kipoer).

Een feestdag in Israël.

Zie ook

Verder lezen

Actueel