Accompong Maroon Festival
Land / gebied: Jamaica (Accompong) (Maroons)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Jamaica Jaarlijks op 6 januari een cultureel evenement voor en door maroons in Accompong, het grootste maroondorp van Jamaica. Het culturele erfgoed en de geschiedenis van de Jamaicaanse maroons staan op deze dag centraal. Er wordt traditioneel voedsel bereid en gegeten, er worden verhalen verteld en men danst en zingt tot in de late uurtjes.

Jamaicaanse maroons stammen af van Ghanese slaven die moesten werken op de suikerrietplantages. De datum herinnert aan de dag van de ondertekening van het vredesverdrag (1739/1740) tussen de Jamaicaanse maroons en de Britse koloniale autoriteiten na afloop van de Eerste Maroon Oorlog.

Tot op de dag van vandaag leven de Jamaicaanse maroons nog altijd afgezonderd in eigen nederzettingen en beschermen ze hun eigen cultuur. Sommige festivals kunnen worden bijgewoond door Jamaicanen en toeristen, terwijl andere geheim worden gehouden omdat ze als heilig worden beschouwd.

Een feestdag in Jamaica.