Dag van de Noordelijke Territoria
Land / gebied: Japan
Japan Jaarlijks op 7 februari. Deze dag vraagt aandacht voor het territoriale geschil tussen Japan en Rusland over de Koerilen, een eilandengroep die zich van het noordoosten van Hokkaido (Japan) tot Kamtsjatka (Rusland) uitstrekt.

Op 7 februari 1855 ondertekenden het Japanse Keizerrijk en het Russische Rijk het Verdrag van Shimoda, waarbij de grens tussen beide rijken werd getrokken tussen de eilanden Oeroep (Japans: Uruppu) en Etorofu (Russisch: Itoeroep). De eilanden ten zuiden van de grens waren Japans en de eilanden ten noorden van de grens waren Russisch.

Dag van de Noordelijke TerritoriaTijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Koerilen door het Rode Leger veroverd. Japan eist de zuidelijkste vier (Kunashiri, Etorofu, Shikotan en de Habomai-eilanden) nog altijd op. Deze eilanden worden in Japan de "noordelijke territoria" genoemd.

De 'Dag van de Noordelijke Territoria' is bedoeld om het territoriale dispuut onder de aandacht te houden. Deze dag is vooral berucht vanwege demonstraties van extreem-rechtse politieke organisaties die de Russisch-Japanse betrekkingen bemoeilijken.

Een feestdag in Japan.