dinsdag 27 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Noordelijke Territoria
Datum:
jaarlijks op 7 februari

Dag van de Noordelijke Territoria

Datum: maandag 7 februari 2022
Land / gebied: Japan
Japan Jaarlijks op 7 februari. Deze dag vraagt aandacht voor het territoriale geschil tussen Japan en Rusland over de Koerilen, een eilandengroep die zich van het noordoosten van Hokkaido (Japan) tot Kamtsjatka (Rusland) uitstrekt.

Dag van de Noordelijke Territoria
Op 7 februari 1855 ondertekenden het Japanse Keizerrijk en het Russische Rijk het Verdrag van Shimoda, waarbij de grens tussen beide rijken werd getrokken tussen de eilanden Oeroep (Japans: Uruppu) en Etorofu (Russisch: Itoeroep). De eilanden ten zuiden van de grens waren Japans en de eilanden ten noorden van de grens waren Russisch.

Dag van de Noordelijke TerritoriaTijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Koerilen door het Rode Leger veroverd. Japan eist de zuidelijkste vier (Kunashiri, Etorofu, Shikotan en de Habomai-eilanden) nog altijd op. Deze eilanden worden in Japan de "noordelijke territoria" genoemd.

De 'Dag van de Noordelijke Territoria' is bedoeld om het territoriale dispuut onder de aandacht te houden. Deze dag is vooral berucht vanwege demonstraties van extreem-rechtse politieke organisaties die de Russisch-Japanse betrekkingen bemoeilijken.

Een feestdag in Japan.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten