Dag van de Vlag
Land / gebied: Italië
Italië Op 7 januari is het in Italië de 'Dag van de Vlag' (Festa del Tricolore / Giornata Nazionale della Bandiera). Geen officiële feestdag, maar er wordt o.a. een ceremonie gehouden in de stad Reggio Emilia waar de 'tricolore' (driekleur) voor het eerst werd gehesen. 'Festa del Tricolore' wordt sinds 1997 jaarlijks op 7 januari gevierd.

De vlag van Italië is een driekleur die bestaat uit drie even brede verticale banen groen, wit en rood. Het ontwerp van de vlag is afgeleid van de vlag van Frankrijk, waarbij het blauw van de Franse vlag werd vervangen door groen. De kleuren rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild, dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.

Festa del Tricolore
In 1797 werd door de Cispadaanse Republiek - een door Napoleon Bonaparte in het leven geroepen staat in Noord-Italië - een groen-wit-rode vlag voor het eerst gebruikt als vlag van een politieke entiteit.

De Cisalpijnse Republiek gebruikte vanaf 11 mei 1798 een verticale driekleur in de kleuren van de huidige Italiaanse vlag. In 1802 veranderde deze republiek haar naam in 'Italiaanse Republiek'.

In 1848 werd de 'tricolore' officieel goedgekeurd door het Koninkrijk Sardinië. In 1861 werd de vlag van het Koninkrijk Sardinië de vlag van het nieuw gevormde Koninkrijk Italië. Van 1861 tot 1948 had de vlag van Italië het wapen van het Huis van Savoye in het midden van de vlag staan.

Een feestdag in Italië.