Dag van het losmaken van Frankrijk
Land / gebied: Laos
Soort: Nationale feestdag
Laos Freedom from France Day (Liberation Day). Nationale feestdag ter herdenking van het feit dat in 1954 het land onafhankelijk werd van Frankrijk.

De oorsprong van Laos als eenheidsstaat gaat terug naar de opkomst van het koninkrijk van Lan Xang Hom Khao in de 14e eeuw. Het koninkrijk Laos splitste zich eind 18 e eeuw in drie koninkrijken die onder het gezag vielen van Siam (Thailand). In 1893 werden deze koninkrijken ingelijfd bij het Franse Indochina. Het land herkreeg zijn onafhankelijkheid in 1954. In 1959 pleegde het leger een coup. De communistische beweging Pathet Lao ging ondergronds en ging in 1963 over tot gewapend verzet. In de jaren zestig van de vorige eeuw raakte Laos betrokken bij de Vietnamoorlog en werd zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen boven het "Ho Chi Minh-pad". In 1975 nam de Pathet Lao de macht over. Koning Savang Vathana werd afgezet en de Democratische Volksrepubliek Laos werd uitgeroepen. Sindsdien is het land geregeerd door de Laos Revolutionaire Volkspartij ("LPRP").

Een feestdag in Laos.