Biddag voor Gewas en Arbeid
Land / gebied: Nederland
Soort: Kerkelijk (Gebedsdag)
Religie: Christendom (Protestantisme)
NederlandChristendom De 'Biddag voor Gewas en Arbeid' wordt iedere tweede woensdag van maart gehouden. In 2024 is dat op woensdag 13 maart. Protestanten komen 's morgens en 's avonds bij elkaar en bidden tot God voor het welslagen van de oogst en het werk. Ook zijn er veel kerkgemeenten die de zondag erna een speciale gebedsdienst houden.

Doordat de agrarische sector geen groot stempel meer op de Nederlandse maatschappij drukt, ligt de nadruk in de gebedsdiensten niet sterk meer bij 'gewas en arbeid', maar wordt er in het gebed aandacht besteed aan het leven in de eigen gemeente, aan de economie, actualiteiten en de wereld in het algemeen.

Toch zijn in plaatsen als Urk, Staphorst, Genemuiden, Opheusden en Ouddorp veel winkels de hele dag gesloten. De Urker vissersvloot blijft voor biddag een hele week thuis. In Ouddorp en omstreken wordt de dienst voor de biddag ook op de zondag erna gehouden, zodat de vissers erbij kunnen zijn. In diverse (van oorsprong) vissersdorpen, zoals in de Hervomde Gemeente van Katwijk aan Zee, wordt ook gebeden voor de visserij en spreekt men van een 'Biddag voor Gewas, Arbeid en Visserij'. Urk kent een aparte biddag voor de visserij die op de tweede woensdag van februari wordt gehouden.

De status van 'vrije dag' heeft de Biddag voor Gewas en Arbeid vrijwel overal in Nederland verloren. Behalve op orthodox-protestantse scholen die op deze dagen wel gesloten zijn. Ook zijn er nog enkele christelijke middelbare scholen die op de donderdag na biddag geen huiswerk opgeven.

Dat het de (protestantse) kerken in Nederland ernst is met deze dag blijkt uit het feit dat de gemeenteraadsverkiezing in 2006 onder druk van deze kerken (en de SGP) werd verplaatst van de traditionele verkiezingsdag woensdag naar dinsdag (7 maart 2006).

Zie ook: Dankdag voor Gewas en Arbeid

Vergelijk: