Día de Nuestra Señora de Coromoto
Land / gebied: Venezuela
VenezuelaChristendom Op 11 september viert men in Venezuela de 'Dag van de Maagd van Coromoto' ('Día de la Virgen de Coromoto'), de beschermheilige van het land. Geen officiële feestdag, maar vaak zijn banken gesloten.

Día de Nuestra Señora de CoromotoOnze-Lieve-Vrouw van Coromoto (Nuestra Señora de Coromoto) - ook bekend als de Maagd van Coromoto (Virgen de Coromoto) - is een bekende katholieke Maria-verering vanwege een verschijning van de Maagd in Venezuela. De geschiedenis dateert uit 1591, toen Spaanse kolonisten de stad Guanare oprichtten en begonnen te evangeliseren. De Indiase stam die de regio bewoonde was tegen het christendom en vluchtte naar het noorden.

Volgens de overlevering verscheen de Maagd Maria in 1651 voor Coromoto, het opperhoofd van de lokale stam. Ze vertelde hem om zich te laten dopen, maar Coromoto weigerde dat. Ze verscheen opnieuw op 8 september 1652 in de hut van Coromoto. Hij probeerde haar te grijpen, maar de Maagd verdween achter een klein schilderij van haar met baby'tje Jezus. Coromoto werd al snel toch gedoopt en moedigde andere leden van de stam aan zijn voorbeeld te volgen.

Er werd een kerk gebouwd op de plaats van de tweede verschijning, waar tegenwoordig het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Coromoto staat. In 1942 verklaarde de Venezolaanse bisschop Onze-Lieve-Vrouw van Coromota tot de patroonheilige van Venezuela. In 1959 heeft Paus Pius XII deze beslissing officieel bekrachtigd. De 'Dag van de Maagd van Coromoto' wordt gevierd op 8 september (de verjaardag van de tweede verschijning) en 11 september (feestdag).

Een feestdag in Venezuela.