Black Friday
Land / gebied: Verenigde Staten
Verenigde Staten De vrijdag na Thanksgiving Day wordt in de Verenigde Staten Black Friday (Zwarte Vrijdag) genoemd. Het is traditioneel een dag om met winkelen te beginnen voor kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers.

Black Friday

Omdat die dag de winkeliers "in het zwart" komen te staan, en winst beginnen te maken voor het jaar - verliezen worden in rode inkt geschreven - heet die dag 'Black Friday'.

De meeste werknemers hebben vrij (met uitzondering van personeel in de detailhandel, gezondheidszorg en banksector), en daardoor gaan er veel mensen winkelen.

Het wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laagstgeprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. Tijdens de dag is het vrijwel onmogelijk om een parkeerplaats te vinden bij de grote winkelcentra, sommige mensen parkeren hun auto al een week van tevoren om gegarandeerd een plaats te hebben.

Black Friday
Oorspronkelijk komt de naam 'Black Friday' uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst "in het zwart" komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar, maar het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

De tegenhanger van 'Black Friday' is de Niet-Winkeldag (de zaterdag na Thanksgiving Day). Vergelijk ook met Cyber Monday (de maandag na Thanksgiving Day).

Een feestdag in de Verenigde Staten (USA).