Feria de la Alasita
Land / gebied: Peru
Peru El Ekeko (El Eqeqe) is de geluksgod, de god van de overvloed van de Aymara-indianen in het Andesgebergte in Peru in Zuid-Amerika. 'Ekeko' is het Aymara woord voor 'Overvloed'. Zijn populariteit heeft zich uitgebreid naar andere delen van Peru en onder de mestiesbevolking van het naburige Bolivia. Deze brenger van geluk en voorspoed heeft een eigen feestdag op 24 januari tijdens het feest van Alasita.

Ook is Ekeko een vruchtbaarheidsgod die een gezin kan zegenen met gezonde kinderen. Ekeko wordt vaak uitgebeeld als een vrolijke, gezette, kleine man met een blij gezicht die kinderen vaak aan het lachen brengt. Hij is verslaafd aan eten en heeft kleine benen, zodat hij niet zomaar kan weglopen. Je zult Ekeko meestal tegenkomen met verschillende huishoudelijke artikelen, snoepgoed, confetti en andere versierselen bevestigd aan zijn kleding. Meestal hangt er ook een sigaret in een mondhoek en doet hij zich te goed aan smaakvolle maaltijden.

Feria de la Alasita
Volgens een legende kwam El Ekeko bij de mensen thuis. Hij hing een buideltje bij hen om de hals, dat afhankelijk van de inhoud, geluk bracht in de liefde of in materiële zin. De viering van El Ekeko is een typische mengeling van oude rituelen met de katholieke religie.

Vandaag de dag geven Peruanen elkaar een kleine El Ekeko van aardewerk als geluksgeschenk. Als je een wens hebt, moet je die op een papiertje schrijven en in één van de vakjes van dit Peruaanse mannetje stoppen.

Een feestdag in Bolivia, Chili, Peru.