Garifuna Settlement Day
Land / gebied: Belize
Belize Met 'Garifuna Settlement Day' vieren de Garifuna jaarlijks op 19 november hun aankomst in Belize. Wordt vooral in het zuiden van het land gevierd (in Dangriga), waar in 1832 de Garifuna aankwamen.

Garifuna Settlement DayDe Garifuna zijn een etnische groep in het Caribisch gebied, afstammend van een vermenging van indianen en Afrikanen. Zij worden soms ook "Black Caribs" genoemd. Er zijn naar schatting zo'n 200.000 Garifuna in Midden-Amerika (Honduras, Belize, Guatemala) en de Verenigde Staten.

De Afrikanen zouden afstammen van negerslaven die vanuit Afrika naar Amerika werden verscheept. Het schip leed schipbreuk en de overlevenden vestigden zich op het eiland St. Vincent. De Engelsen, die het eiland in bezit hadden, verscheepten ze vervolgens naar Roatán, voor de kust van Honduras. Uit eigen beweging vertrokken ze toen naar het vasteland, waar ze zich over de Caribische kust van Midden-Amerika verspreidden. In Belize wordt dit op 'Garifuna Settlement Day' nog altijd nagespeeld (zie foto).

De taal van de Garífuna is het Garífuna, een mengsel van Afrikaanse talen, Spaans en Engels. Garífuna wonen traditioneel in hutten van palmbladeren op het strand, waar ze leven van visvangst. Langzamerhand vestigen Garífuna zich ook in de steden.

Een feestdag in Belize.