donderdag 24 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Ochi Dag (Nationale Dag)
Datum:
jaarlijks op 28 oktober

Ochi Dag (Nationale Dag)

Datum: woensdag 28 oktober 2020
Land / gebied: Griekenland
Soort: Nationale feestdag
Griekenland Το Όχι. De nationale feestdag van Griekenland wordt jaarlijks op 28 oktober gevierd. Herdenking van het 'nee' tegenover Mussolini.

Op 28 oktober 1940 vielen Italiaanse troepen het land binnen. Dictator Ioannis Metaxas sprak een krachtig 'nee' uit tegen Mussolini wat resulteerden in een breed gedragen en krachtig verzet, waarbij de bezetters steeds werden teruggedrongen.

Metaxas overleed op 29 januari 1941. Zijn opvolgers bleken niet bij machte om een krachtige regering te vormen. Griekenland bood dapper tegenstand, die echter niet meer mocht baten toen op 6 april 1941 ook de Duitsers het land binnenrukten. De koning verliet het land met zijn regering. De Duitsers installeerden een collaborerende regering o.l.v. generaal Tsolakoglu.

Een feestdag in Cyprus, Europese Unie, Griekenland.

Zie ook

Actueel

Komende feesten