Ochi Dag (Nationale Dag)
Land / gebied: Griekenland
Soort: Nationale feestdag
Griekenland Το Όχι. De nationale feestdag van Griekenland wordt jaarlijks op 28 oktober gevierd. Herdenking van het 'nee' tegenover Mussolini.

Op 28 oktober 1940 vielen Italiaanse troepen het land binnen. Dictator Ioannis Metaxas sprak een krachtig 'nee' uit tegen Mussolini wat resulteerden in een breed gedragen en krachtig verzet, waarbij de bezetters steeds werden teruggedrongen.

Metaxas overleed op 29 januari 1941. Zijn opvolgers bleken niet bij machte om een krachtige regering te vormen. Griekenland bood dapper tegenstand, die echter niet meer mocht baten toen op 6 april 1941 ook de Duitsers het land binnenrukten. De koning verliet het land met zijn regering. De Duitsers installeerden een collaborerende regering o.l.v. generaal Tsolakoglu.

Een feestdag in Cyprus, Europese Unie, Griekenland.