Internationale Tourettedag
Land / gebied: Internationaal
Soort: Bewustwordingsdag
Ook bekend als 'Europese Tourettedag'. Op 7 juni wordt de 'Internationale Tourettedag' (International Tourette's Awareness Day) gehouden waarop extra aandacht is voor mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Het te pas en te onpas vloeken of schuttingtaal gebruiken, waardoor het syndroom bij het grote publiek bekend is, is een zeldzaam symptoom. De meeste mensen hebben tics, zoals constant met de vingers tikken of met de ogen knipperen.

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een verzameling verschijnselen die zich manifesteert als ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden (tics). Het syndroom is vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette (1857-1904). Het syndroom is een genetische, erfelijke en neurologische aanlegstoornis die gekenmerkt wordt door motorische en vocale tics. Een op de vijftig mensen heeft dit syndroom.

De 'Internationale Tourettedag' is een initiatief van de European Society for the Study of Tourette Syndrome (ESSTS). In Nederland worden activiteiten (o.a. een symposium) georganiseerd door Stichting Gilles de la Tourette.