Dag van de Vlag
Land / gebied: Brazilië
Brazilië Jaarlijks wordt in Brazilië op 19 november tijdens de 'Dia da Bandeira' (Dag van de Vlag) stilgestaan bij het feit dat op deze datum in 1889 het land de vlag kreeg die het tegenwoordig heeft. De vlag wordt wel "Auriverde" genoemd, Portugees voor '(van) goud en groen'.

Geen officiële feestdag, maar er vinden op deze dag een aantal ceremonies plaats waarbij o.a. het 'Lied van de Braziliaanse Vlag' (Hino à Bandeira do Brasil) wordt gezongen.

Op 19 november 1889 werd de vlag van het Braziliaanse Keizerrijk vervangen door de vlag van de Federale Republiek van Brazilië. Het ontwerp van de nieuwe vlag was afgeleid van de vlag van het Braziliaanse Keizerrijk. Dit was een groene vlag met een gele ruit met daarop het wapen van het keizerrijk.

Dag van de Vlag
De huidige vlag van Brazilië is groen met een grote gele ruit in het midden. Binnen de ruit staat een blauwe cirkel (wereldbol) afgebeeld, met witte sterren en een witte band. Op deze witte band staat in groen het motto Ordem e Progresso ("Orde en Vooruitgang").

De kleuren hebben een symbolische betekenis. Het geel staat voor de rijkdom van de Braziliaanse bodem. Het groen symboliseert de flora en fauna. Blauw symboliseert de lucht en de rivieren en het wit staat voor vrede.

De sterren vormen gezamenlijk het sterrenbeeld Zuiderkruis en enkele sterrenbeelden daaromheen. De vlag toont de sterren zoals te zien vanuit Rio de Janeiro op de ochtend van 15 november 1889, de dag dat het Braziliaanse Keizerrijk vervangen werd door de republiek. De sterren vertegenwoordigen de deelstaten van Brazilië. In de loop der jaren werden een aantal sterren toegevoegd. De laatste wijziging vond plaats op 11 mei 1992; sindsdien kent de vlag het huidige aantal van 27 sterren.

De huidige vlag werd officieel goedgekeurd op 19 november 1889, vier dagen nadat Brazilië een republiek was geworden. Het concept van de vlag was het werk van Raimundo Teixeira Mendes, met de medewerking van Miguel Lemos en Manuel Pereira Reis. Het ontwerp werd uitgevoerd door Décio Vilares.

Een feestdag in Brazilië.