Dag van de Beaujolais Primeur
Land / gebied: Frankrijk
Frankrijk Aankomst van de eerste beaujolais: de beaujolais primeur (of nouveau). Gewoonte om een flinke hoeveelheid van deze speciaal voor marketingdoeleinden geproduceerde wijn over de gehele wereld te promoten. De beaujolais primeur of beaujolais nouveau wordt vrijgegeven op de derde donderdag van november.

Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de beaujolais nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt.

De wijnstreek Beaujolais valt deels in de wijnstreek Bourgogne. De rode beaujolais wijn wordt gemaakt van het druivenras 'Gamay noir'. Meer dan 90% van alle beaujolaiswijnen wordt d.m.v. zgn. koolzuurgasvergisting (macération carbonique) gemaakt. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

Beaujolais nouveau
Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de beaujolais nouveau - in België de "nouveau beaujolais" en in Nederland de "beaujolais primeur" genoemd - op de markt gepresenteerd. Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel 'fruit', vaak nog wat schraal bij de eerste slok, maar in de afdronk kan al wel de kwaliteit van dat jaar en dat huis worden herkend. De beaujolais nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Een feestdag in Frankrijk.