Knabenschiessen
Land / gebied: Zwitserland (Zürich)
Soort: Traditioneel
Zwitserland 'Knabenschiessen' is een driedaags traditioneel volksfeest in Zürich in het tweede weekend van september, dat van zaterdag t/m maandag plaatsvindt op de schietbaan Albisgüetli.

Knabenschiessen
Van oorsprong een schietwedstrijd alleen voor jongens tussen de 13 en 17 jaar, maar sinds 1991 mogen ook meisjes meedoen. Deelnemers moeten in het kanton Zürich wonen of naar school gaan. Voor twaalf Zwitserse frank krijgen de jongeren munitie en een braadworst. Op maandag wordt de beste schutter gekroond tot 'Schützenkönig' of 'Schützenkönigin'.

Knabenschiessen
Rondom de schietbaan wordt ook een kermis (Chilbi) gehouden, die tegenwoordig meer in de belangstelling staat dan het schieten zelf. Op maandag is er een 'Happy Hour' en kan iedereen gratis in alle attracties.

Dit evenement wordt sinds 1899 gehouden en is een van de oudste festivals van Zwitserland. Het gebruik om jongeren enthousiast te maken voor het schieten dateert uit de 17e eeuw.

Op de maandag van 'Knabenschiessen' zijn leraren en leerlingen in het kanton Zürich vrij en zijn veel winkels gesloten.

'Knabenschiessen' vindt altijd plaats in het weekend voor de traditionele Bettag.

Een feestdag in Zwitserland.