Tilburgse Kermis
Land / gebied: Nederland (Tiburg)
Nederland De Tilburgse Kermis is de grootste kermis van de Benelux en wordt jaarlijks eind juli gehouden. De kermis duurt tien dagen en eindigt op de laatste zondag van juli. In 2024 is de Tilburgse Kermis van 19 t/m 28 juli.

Er staan jaarlijks tussen de 230 en 240 attracties uit binnen- en buitenland in een 4,5 kilometer lang lint door het centrum van de Noord-Brabantse plaats. De kermis trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte evenementen van Nederland. De Tilburgse Kermis bestaat al 450 jaar.

Er zijn verschillende themadagen
  • Blauwe Zondag
    De eerste zondag, een middag voor en door mensen met een vorm van autisme.
  • Roze Maandag
    Na een eerste nichtenavond in 1990 werd de Roze Maandag al snel het drukst bezochte onderdeel van de Tilburgse Kermis, dat jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 homo's (LHTB) en hetero's trekt.
  • Single Friday
    De laatste vrijdag, een middag voor singles.

• De kermis wordt ieder jaar op de laatste avond 'begraven'. Om 22:00 uur sluiten de attracties en wordt er aangevangen met een stoet met muzikale begeleiding van de Heuvelse Kerk naar de Piushaven. Hier wordt de kermis begraven door de Tilburgse brandweer. Een vuurwerkbedrijf presenteert een 15 minuten durende vuurwerkshow.