Wereld Feesten Almanak


Koninkrijksdag
Datum:
jaarlijks op 15 december


Koninkrijksdag

Datum: vrijdag 15 december 2017
Land / gebied: Nederland
Soort: Modern
Nederland Koninkrijksdag is de viering van het tekenen van het koninkrijksstatuut in Nederland. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana.

In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (de Nederlandse Antillen, Nieuw-Guinea en Suriname; sinds 1986 ook Aruba) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het Koninkrijk der Nederlanden, maar de regeling blijft nog altijd gelden in de andere gebieden.

Herdenkingsmunten
In 2004 werden bij de Koninklijke Munt te Utrecht ter gelegenheid van de vijftigste Koninkrijksdag zes speciale munten geslagen. Voor Nederland een gouden munt van 10 euro en een zilveren van vijf euro, ontworpen door Rudy Luijters; voor de Nederlandse Antillen een gouden en een zilveren gulden, ontworpen door Ans Mezas-Hummelink; en voor Aruba een gouden en een zilveren florin, ontworpen door Evelino Fingal. De eerste exemplaren werden op 13 december gelijktijdig geslagen door de Nederlandse vice-premier Thom de Graaf; minister-president van de Nederlandse Antillen Etienne Ys; en minister-president van Aruba Nelson Oduber. Staatssecretaris Joop Wijn was gastheer.

Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Verder lezen

Actueel