Koninkrijksdag
Land / gebied: Nederland
Nederland 'Koninkrijksdag' is de viering van het tekenen van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana.

In het statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en de andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).

Sinds 2005 wordt er jaarlijks in een andere stad het Koninkrijksconcert gehouden. De concerten staan in het teken van het bijeenbrengen van allerlei soorten muziek en andere culturele aspecten uit alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Vanuit alle delen van het Koninkrijk leveren artiesten hun artistieke bijdragen.

Vanaf 2008 wordt Naturalisatiedag ook op deze dag gehouden (was voorheen op 24 augustus).

Een feestdag in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Nederland.