Internationale Linkshandigendag
Land / gebied: Internationaal
Ieder jaar op 13 augustus is het 'Internationale Linkshandigendag' of 'Dag van de Linkshandigen' (International Left-Handers Day).

In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld.

In 1975 besloot de Amerikaan Dean R. Campbell om een dag voor de linkshandigen te maken. Hij heeft opzettelijk 13 augustus (vrijdag) in 1976 uitgekozen als 'Internationale Linkshandigendag'.

In tegenstelling tot de meeste diersoorten, die geen voorkeur lijken te hebben voor het gebruik van de linker of rechter ledematen, is de mens meestal rechtshandig. Heel wat mensen doen de ene taak met links, de andere met rechts. In vele culturen moeten bepaalde taken, zoals schrijven en eten, met rechts. De linkerhand wordt gebruikt voor 'onreine' klusjes, op het toilet bijvoorbeeld. Ook wij schudden de hand nog steeds met rechts.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid.

Linkshandig zijn heeft ook voordelen. Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo, schermen, boksen en badminton.