Dia de Maputo
Land / gebied: Mozambique (Maputo)
Mozambique Een regionaal feest in en rond de hoofdstad Maputo. Op 10 november 1887 werd Lourenço Marques (het huidige Maputo) officieel de hoofdstad van Mozambique.

Maputo is in de achttiende eeuw gesticht en heette aanvankelijk Lourenço Marques naar de Portugese ontdekkingsreiziger Lourenço Marques die het gebied in 1544 verkende. In 1895 werd een spoorwegverbinding met Pretoria (Zuid-Afrika) aangelegd, waardoor de bevolking toenam. In 1889 werd Lourenço Marques de hoofdstad van Mozambique. Na de onafhankelijkheid van Mozambique in 1975 werd de naam gewijzigd in Maputo. Door het vertrek van de Portugezen takelde de stad aanvankelijk af, maar inmiddels is de stad hersteld en vindt nieuwbouw voor de groeiende middenklasse plaats.

Maputo ligt aan de westkant van de Maputobaai die 95 km lang en 30 km breed is. In Maputo zelf mondt de Temberivier uit in de Indische Oceaan. In het zuiden van de Maputobaai mondt de Maputorivier eveneens in de Indische Oceaan uit.

Een feestdag in Mozambique.