El Señor de los Milagros
Land / gebied: Peru (Lima)
Peru Jaarlijks eerbetoon op 18 oktober aan deze beschermheer tegen aardbevingen en schutspatroon van Lima.

El Señor de los MilagrosRond het jaar 1651 schilderde een Angolese slaaf een beeld van de gekruisigde Christus op de lemen muur van de hut waar de slaven hun religieuze bijeenkomsten hielden in de wijk Pachacamilla van Lima.

Tijdens de aardbeving van 13 november 1655 werd Lima grotendeels verwoest. Het lemen muurtje met daarop het beeld van Christus bleef echter overeind. Deze plaats werd een trekpleister voor personen die wonderen zochten met bijeenkomsten op de vrijdagavond. De gevestigde kerken zagen dit met lede ogen aan en wilden de schildering verwijderen. Dit was tegen de wil van het volk en de persoon die werd ingehuurd om de schildering te verwijderen was daartoe niet in staat.

In 1671 werd de cultus officieel. De gekruisigde werd toen ook Santo Cristo de los Milagros genoemd. Er werd een kapel gebouwd en de muur met de beeltenis werd achter het altaar ingemetseld.

Op 20 oktober 1687 vond er weer een zware aardbeving plaats in Lima. De kapel stortte in, maar de muur met de beeltenis van de gekruisigde Christus bleef weer gespaard.

Hierna begon men een kopie van de beeltenis in een processie rond te dragen. In 1715 werd El Señor de los Milagros officieel benoemd tot Schutspatroon van Lima tegen aardbevingen.

Jaarlijks wordt op 18 oktober een eerbetoon gebracht aan deze beschermer.

Met Goede Vrijdag wordt er ook de processie van El Señor de Los Milagros gehouden in het centrum van Lima.

Bron: www.volkskrantreizen.nl (met dank aan Liesbeth Dalderop).

Een feestdag in Peru.