Overlijden koning Bhumibol Adulyadej
Land / gebied: Thailand
Soort: Nationale feestdag, Herdenking
Thailand Jaarlijks op 13 oktober wordt het overlijden van koning Bhumibol herdacht.

Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of koning Bhumibol de Grote (spreek uit: 'Boemipon'), was de 9e koning van de Chakri dynastie in Thailand.

Nadat zijn broer, Ananda Mahidol, dood was gevonden in zijn slaapkamer werd prins Bhumibol Adulyadej op 9 juni 1946 benoemd tot koning van Thailand. Hij keerde echter eerst terug naar Zwitserland om zijn studie in rechten en politiek af te ronden. Hij trouwde op 28 april 1950 met Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara en een paar dagen later, op 5 mei 1950, werd hij tot koning gekroond.

Hij werd geboren op 5 december 1927 in Cambridge, Massachusetts, Verenigde Staten als de zoon van prins Mahidol Adulyadej (prins van Songkhla, zoon van koning Rama V) en prinses Somdej Phra Sri Nakarindhara. Na de dood van zijn vader in 1929 verbleef hij een groot gedeelte van zijn jeugd in Zwitserland en zou daar zijn studie volgen.

Op 5 mei 1987 kreeg hij de eretitel de Grote toebedeeld, sinds 2 juli 1988 was hij de langst heersende koning in de Thaise geschiedenis, en sinds 23 mei 2000 de oudste koning die Thailand ooit had gehad. Sinds 2000 was hij ook de langstzittende monarch ter wereld.

Hij overleed op 13 oktober 2016 in Bangkok. De Thaise regering verordonneerde na zijn overlijden een landelijke rouwperiode van precies een jaar.

Een herdenkingsdag in Thailand.