Prithvi Jayanti (Dag van Nationale Eenheid)
Land / gebied: Nepal
Soort: Nationale feestdag
Nepal पृथ्वी जयन्ति. Op de zevenentwintigste dag van de Nepalese maand Poush - wat overeenkomt met 11 januari (soms 12 januari) - wordt de geboortedag van Prithvi Narayan Shah als de 'Dag van Nationale Eenheid' (National Unity Day) gevierd. Vanaf 2018 weer een officiële nationale feestdag in Nepal.

Prithvi Jayanti (Dag van Nationale Eenheid)Koning Prithvi Narayan Shah (1722 - 1775) is de vader des vaderlands. Hij wordt gezien als de man die van Nepal een eenheid heeft gemaakt. Hij verenigde verschillende volkeren tot een land en maakte van Kathmandu de hoofdstad. Hij veroverde koninkrijken in het oosten waardoor Nepal in zijn tijd bijna twee keer zo groot was als nu.

Na het afschaffen van de monarchie en de stichting van de Democratische Federale Republiek in 2008, verdween 'Prithvi Jayanti' als officiële feestdag. Toch bleef de geboortedag van koning Prithvi Narayan Shah gevierd worden. Tot grote vreugde van veel Nepalezen heeft de regering eind 2017 'Prithvi Jayanti' in ere hersteld: een vrije dag voor iedereen waarop overheidsinstellingen gesloten zijn.

Een feestdag in Nepal.