Ratha Yatra
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Processie
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Ratha Yatra ('ratha' betekent 'wagen' en 'yatra' betekent letterlijk 'bedevaart') is een Hindoestaanse feestdag waarop heer Krishna wordt geëerd en hindoes door middel van dansen en zingen hun zonden kunnen laten vergeven.

Ratha Yatra wordt in 2024 op zondag 7 juli gevierd. Hoogtepunt is het door gelovigen trekken van een processiewagen met de beeltenis van de god Jagannath (Heer van het Universum) door de stad.

Het hindoeïsme kent vele feestdagen, deze gaan vaak gepaard met muziek, dansen en vrolijke kleuren. Zo ook het Ratha Yatra. Iedereen is gekleed in oranje en gele kleding, de liefdeskleuren.

Met Ratha Yatra wordt de priester, samen met een beeld van heer Krishna, in een kar door de stad getrokken. De kar wordt voortgetrokken door zijn volgelingen; het trekken van de kar staat symbool voor het vergeven van de zonden.

Een feestdag in India.