zaterdag 24 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Ratha Yatra
Datum:
11 juli 2021
1 juli 2022

Ratha Yatra

Datum: zondag 11 juli 2021
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Processie
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Ratha Yatra ('ratha' betekent 'wagen' en 'yatra' betekent letterlijk 'bedevaart') is een Hindoestaanse feestdag waarop heer Krishna wordt geëerd en hindoes door middel van dansen en zingen hun zonden kunnen laten vergeven.

Ratha Yatra wordt in 2021 op zondag 11 juli gevierd. Hoogtepunt is het door gelovigen trekken van een processiewagen met de beeltenis van de god Jagannath (Heer van het Universum) door de stad.

Het hindoeïsme kent vele feestdagen, deze gaan vaak gepaard met muziek, dansen en vrolijke kleuren. Zo ook het Ratha Yatra. Iedereen is gekleed in oranje en gele kleding, de liefdeskleuren.

Met Ratha Yatra wordt de priester, samen met een beeld van heer Krishna, in een kar door de stad getrokken. De kar wordt voortgetrokken door zijn volgelingen; het trekken van de kar staat symbool voor het vergeven van de zonden.

Een feestdag in India.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten