Sint Knoet
Land / gebied: Zweden, Finland
Soort: Folkloristisch (Heiligendag)
Zweden Finland De heiligendag van Sint Knoet (Tjugondag Jul / Tjugondag Knut / Knutomasso) is een feest dat in Zweden en Finland op 13 januari wordt gevierd. Het is een folkloristisch feest dat twintig dagen na Kerstmis plaatsvindt.

'Tjugondag Jul' betekent 'de twintigste dag van Kerstmis' en markeert het einde van de kersttijd. Op deze dag wordt de kerstboom afgetuigd en de snoepjes en koekjes die de boom versierden, worden opgegeten. In Zweden wordt dat "Julgransplundring" (letterlijk 'plunderen van de kerstboom') genoemd. Daarbij wordt gedanst en gezongen.

Sint Knoet
In het Nederlands is deze dag ook bekend als Sint-Knoetsdag (van het Engelse "St. Knut's Day"). In Finland wordt het 'Nuuttipukki' genoemd.

Het feest is vernoemd naar Knoet Lavard, een Deense graaf die op 7 januari 1131 gedood werd door zijn rivaal in de strijd om het koninkrijk Denemarken. Na de burgeroorlog die op de moord volgde werd Knoet heilig verklaard, en werd zijn sterfdag naar hem vernoemd. Aangezien zijn sterfdag wel heel erg dicht bij Driekoningen (6 januari) lag, werd in 1680 besloten Sint Knoet te verplaatsen naar 13 januari.

Hoewel Knoet Lavard van Deense afkomst was, wordt Sint Knoet niet in Denemarken gevierd. In Nederland (en andere West-Europese landen) wordt het einde van de kersttijd gemarkeerd door 6 januari: Driekoningen.

Een feestdag in Finland, Zweden.