Tag des Deutschen Butterbrotes
Land / gebied: Duitsland
Duitsland Sinds 1999 wordt op iedere laatste vrijdag van september de 'Tag des Deutschen Butterbrotes' (Dag van het Duitse Brood) gehouden.

Deze dag werd in 1999 in het leven geroepen door de marketingorganisatie van de Duitse landbouw (CMA = Centrale Marketing-Gesellschaft der deutschen Agrarwirtschaft) en vond officieel tot 2008 plaats met een jaarlijks wisselend thema.

In 2009 werd de CMA opgeheven, maar liefhebbers van het Duitse brood houden deze dag nog in ere op de laatste vrijdag van september. Vooral bakkerijen gebruik deze dag voor promotie van het Duitse brood; er worden o.a. gratis broodjes uitgedeeld.

Een 'Butterbrot' is oorspronkelijk een met boter besmeerde boterham, maar betekent tegenwoordig zoiets als 'belegde boterham'.

Een feestdag in Duitsland.