woensdag 29 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Dag van de Vlag
Datum:
Land / gebied: Panama
Soort: Nationale feestdag
Panama Jaarlijks op 4 november - de dag na Onafhankelijkheidsdag - zorgt de 'Dag van de Vlag' (Día de la Bandera / Día de los Símbolos de la Nación) voor een nationale vrije dag in Panama. Overheidsinstellingen en banken zijn gesloten, maar veel winkels en bedrijven zijn geopend.

De vlag van Panama is sinds de oprichting van de staat in 1903 de officiële landsvlag. De vlag bestaat uit vier even grote vlakken: twee witte (linksboven en rechtsonder), een rode (rechtsboven) en een blauwe (linksonder). In het linkerbovenvlak staat een blauwe ster, in het rechterondervlak een rode.

Dag van de Vlag
De kleuren zijn hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op de kleuren van de belangrijkste partijen ten tijde van de onafhankelijkheid. Blauw was namelijk de kleur van de Conservatieven en rood die van de Liberalen. Een andere verklaring van de kleuren stelt dat het blauw voor zuiverheid en eerlijkheid staat en het rood voor het gezag van de wet. De witte kleur staat dan voor vrede.

De vlag vertoont ook een treffende gelijkenis met de vlag van de Verenigde Staten. Dit is niet vreemd, aangezien Panama met Amerikaanse hulp zijn onafhankelijkheid heeft verkregen.

Een feestdag in Panama.

Zie ook

Actueel

Komende feesten