Waarom maart boos is op mei

Op een dag nodigde maart april uit om bij hem op bezoek te komen. Dus nam april zijn wagen en ging op weg. Maar maart zorgde ervoor dat het ging vriezen en dat er een dik pak sneeuw lag. Dus moest april onverrichter zake naar huis terugkeren, want met zijn wagen kon hij niet door de sneeuw.
April wachtte een jaar voordat hij weer op weg ging om maart te bezoeken. Dit keer nam hij zijn slee, maar maart zorgde ervoor dat er een warme wind over het land blies waardoor de sneeuw smolt en de rivieren buiten hun oevers traden. Weer moest april naar huis terugkeren.
Toen april kort daarna mei ontmoette, vertelde hij wat hem overkomen was: "Hoe vaak ik ook probeer om maart te bezoeken, het lukt me maar niet bij hem te komen, met mijn wagen niet, en ook niet met mijn slee. Trek ik er met de wagen op uit, dan gaat het me toch winteren! En als ik de slee neem, gaat het onverwacht dooien. Nee, met de slee of met de wagen kom ik er niet!"
Toen zei mei: "Ik zal je wel vertellen hoe je bij maart kunt komen. Kijk, dat doe je zo: je neemt de wagen, de slee en een boot! Op die manier lukt het je altijd!" April wachtte tot het weer tijd werd om maart te bezoeken en deed toen wat mei hem gezegd had. Hij nam de slee, zette daar de wagen en een boot op en ging op weg. Maar maart liet het onmiddellijk warmer worden zodat de sneeuw smolt. Toen laadde april de slee en de boot op de wagen en reed verder. Maar algauw begon het te vriezen en zorgde maart voor een flink pak sneeuw. Dus laadde april de boot en de wagen op de slee en ging verder. Maar Maart zorgde ervoor dat de sneeuw smolt en de rivieren buiten hun oevers traden, zodat April noch zijn wagen noch zijn slee kon gebruiken. Daarom laadde hij nu de slee en de wagen in zijn boot en voer verder.
Zo lukte het hem om bij maart aan te komen. Maart keek verbaasd, want hij had niet gedacht dat het zijn gast zou lukken hem te bezoeken. Daarom vroeg hij: "Wie heeft je verteld hoe je bij me moet komen?"
En april antwoordde: "Dat heeft mei gedaan." Toen zei maart: "Wacht maar, mei, ik zal je nog wel eens krijgen!" En zo kan het gebeuren dat er in de maand mei onverwacht een maartse vriesbui komt, want maart is nog steeds boos op mei.
*   *   *
Een verklarend verhaal uit Nederland.