Verlichting van Boeddha, Bodhi-dag

Datum: donderdag 8 december 2016
Land / gebied: Wereld
Soort: Religieus
Religie: Boeddhisme
Boeddhisme Verlichting van Boeddha, Bodhi-dagEen jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten (8 december). Herdenking dat de Boeddha onder een vijgenboom (een zogenaamd Ficus religiosa) het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten bodhi-boom, boom van de verlichting genoemd.

Op 8 april wordt de geboorte herdacht en op 15 februari de sterfdag.

Bodhi-dag wordt niet zo algemeen gevierd zoals Hanamatsuri of Wesak, feesten die allebei de geboorte van de Boeddha vieren. Toch vinden binnen de vele tradities van Mahayana-stromingen vieringen plaats (incl. zen- en shinboeddhisten). De diensten op deze dag verschillen per stroming maar centraal staat het herdenken van het bereiken van nirwana door de Boeddha en wat dat betekend heeft voor het boeddhisme.

Boeddhisten herdenken deze dag door extra meditatie, studie van de Dhamma, het zingen van boeddhistische teksten (sutras) of het doen van vriendelijke handelingen naar andere wezens.

In het zenboeddhisme wordt Bodhi-dag ook wel Rohatsu genoemd. Rohatsu is Japans en betekent letterlijk 8ste dag van de 12e maand. Zenboeddhisten en lekenvolgelingen blijven de nacht voorafgaand aan Bodhi-dag wakker en mediteren intensief.