Wesak (Boeddha Dag)
Land / gebied: Zuid-Oost Azië
Soort: Vasten
Religie: Boeddhisme (Theravada)
Boeddhisme Wesak (Boeddha Dag)Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha. Een dag van gedeeltelijk vasten en het doen van goede werken. Lekenvolgelingen eten vaak niet tussen twaalf uur 's middags en de volgende ochtend zes uur, zoals monniken en nonnen elke dag doen.

Volgens de kronieken werd de koningszoon Siddharta Gautama, later de Boeddha, de verlichte, geboren op de volle maan van Wesak in 624 v. Chr. Op de volle maan van Wesak zou hij zijn verlichting bereiken en na duizend volle manen zou hij op tachtigjarige leeftijd sterven tijdens dezelfde volle maan van Wesak. Theravada-boeddhisten nemen zijn sterfdag in 544 v. Chr. als beginjaar voor hun jaartelling.

Een van de belangrijkste dagen van de Theravada-boeddhisten, waarop de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha wordt herdacht. Het is de vrolijkste dag van het jaar. Iedereen gaat naar de tempel en versiert zijn huis met lantaarns en bloemen. In de straten zijn optochten en speciale ceremoniën. De kinderen begroeten hun ouders op Wesak-dag met bloemen. Ook sturen ze hun vrienden Wesak-kaarten. Beelden van Boeddha worden versiert met lichtjes om zijn verlichting te vieren, en gelovigen lopen er met lampen of aangestoken kaarsen omheen.

Vesakha Puja (de verjaardag van de Boeddha) valt op de eerste volle maan van de zesde maand in de maankalender (midden mei in de internationale kalender - behalve in een schrikkeljaar, dan valt deze dag in juni).

Het is een van de belangrijkste dagen voor boeddhisten, omdat de Boeddha op deze dag werd geboren, verlicht werd en stierf. Al deze gebeurtenissen worden op deze dag gevierd. Vesakha Puja (Wesak) wordt gewoonlijk gevierd met een tempeldienst overdag en een lichtprocessie 's avonds.

Wesak is een algemeen feest voor de Theravada-boeddhisten (boeddhisten uit een bepaalde "school"). Ze vieren op de avond van volle maan in mei de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha. Het is voor deze boeddhisten eigenlijk de meest blije en belangrijkste dag van het jaar, vanwege de Verlichting van De Boeddha. Ze versieren hun Boeddhabeelden met lichtjes en kaarsen of lopen er met lampjes omheen. Het huis wordt schoongemaakt en versierd met bloemen (o.a. lotusbloemen). Men stuurt elkaar kaarten en geeft eten aan de monniken.

In Engeland vieren boeddhisten Wesak door het versieren van hun huizen met vlaggen, lantaarns en bloemen; bovendien dragen zij dan witte kleding. Na een dag uitbundig feesten volgt een avond van meditatie en bezinning.

In Sri Lanka dragen alle mensen in witte kleren manden met bloemen naar de kloosters. Daar ontvangen ze vijf extra voorschriften voor die dag: niet eten na de middag, niet zingen, niet dansen, geen sieraden dragen en niet slapen op een goed bed. Iedereen geeft aalmoezen, sommigen staan zelfs bloed af in ziekenhuizen. Kinderen rijden op versierde wagens, zingen allerlei boeddhistische liederen en dragen lantaarns met zich mee. Bij het feest zijn veel kunstenaars betrokken.

Ook: Vesak.

Een feestdag in Bangladesh, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Singapore, Vietnam.