Day of the Imprisoned Writer
Land / gebied: Internationaal
Jaarlijks vindt op 15 november de 'Dag van de Gevangengenomen Schrijver' ('Day of the Imprisoned Writer') plaats. Ook bekend als 'Writers in Prison Day'. Deze dag herdenkt vervolgde, gevangengenomen en vermoorde schrijvers en journalisten.

Elk jaar worden op deze dag uit een lange lijst met vervolgde en gevangengenomen schrijvers de situatie van vijf van hen extra onder de aandacht gebracht. Het grote publiek wordt gevraagd om donaties en het tekenen en ondersteunen van petities en beroepschriften.

Deze dag is een initiatief uit 1981 van PEN International, een wereldwijde organisatie van schrijvers. Een van de belangrijkste doelstellingen is het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting door op te komen voor schrijvers die gecensureerd, bedreigd, aangevallen, gekidnapt, gevangengezet, gemarteld en soms zelfs gedood worden voor hun opvattingen.