Kladdkakans Dag
Land / gebied: Zweden
Zweden In Zweden is 7 november de 'Dag van de Kladdkaka' (Kladdkakans Dag) - een smeuïge Zweedse chocoladetaart, ook bekend als kleddercake en vooral een geliefd nagerecht onder studenten.

Recept van Zweedse kladdkaka
Ingrediënten:
  • 100 gram (plantaardige) boter, gesmolten en afgekoeld
  • 160 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 50 gram cacao
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren

• Materialen: 1 ronde springvorm van Ø 18 cm

Kladdkakans Dag
    Bereiden: Verwarm de oven voor op 175°C. Laat de boter in een steelpan op een laag vuur langzaam smelten. Zet het vuur uit en laat de boter afkoelen. Vet een bakblik in en bestrooi met cacao. Wil je de cake uit het bakblik halen, bekleed dan de bodem met een laagje bakpapier en/of gebruik een springvorm. Het is de bedoeling dat er geen klontjes in het beslag komen, zeef alle ingrediënten boven een kom en roer er dan één voor één de eieren doorheen. Roer er vervolgens de boter doorheen en doe het beslag direct in de bakvorm. Bak de cake 20 à 25 minuten op 175 °C totdat de bovenkant een klein beetje een krokant laagje heeft en je de inhoud van het bakblik niet meer heen en weer kunt wiebelen. Serveer met ijs, slagroom en/of vruchten.

Een feestdag in Zweden.