Seizoensopening Carnaval van Keulen
Land / gebied: Duitsland (Keulen)
Duitsland Sessionseröffnung Kölner Karneval. De start van Carnaval vindt altijd plaats in het voorafgaande jaar op 11 november, in de volksmond ook wel de dag van de gekken en dwazen genoemd. Om 11 minuten na 11 uur 's ochtends wordt het carnavalsseizoen dan officieel geopend door het Kölner Dreigestirn.

Dit is een gekozen driemanschap dat bestaat uit Prins Carnaval, de Boer die de sleutels van de stad overhandigd krijgt, en Jonkvrouwe Colonia die de stad beschermt tegen onheil. De festiviteiten vinden plaats op de Heumarkt en trekken jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers.

Het is ook op 11 november dat de 'Raad van Elf' bijeen komt om de festiviteiten en evenementen voor het komende carnaval te plannen. Prins Carnaval is het hoofd van deze Raad van Elf. In de avond zet het feest zich vanzelfsprekend voort in te cafés en bars van Keulen.

Na de afkondiging van het carnavalsseizoen volgt een rustigere periode. Er worden dan wel festiviteiten georganiseerd, maar dit is meestal op kleine schaal en met name gericht op de leden van carnavalsverenigingen zelf. Ook houdt men zich in deze periode bezig met de voorbereiding van de eigenlijke feestweek, namelijk de week voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is binnen de katholieke kerk de eerste dag van de 40 dagen durende vastentijd tot aan Pasen.

Een feestdag in Duitsland.